Puoluevaltuuston puheenvuoro 4.12.2022

Hyvät toverit.

Istuin viime perjantaina yliopistolla luennolla, joka käsitteli muun muassa soiden ennallistamista, niiden osuutta monimuotoisuudessa sekä niiden, ja niitä koskettavien toimien, vaikutuksia ilmastonmuutokseen. Luennoitsijamme, ansioitunut ja pitkän uran tehnyt tutkija, pysähtyi, ja mittaili meitä katseellaan. Hetken jälkeen hän totesi – aivan oikeutetusti – että lainsäädännöllä on valtava merkitys siihen, millaisen arvon me annamme luonnolle ja fysikaalisen maailman todellisille ilmiöille. Hän jatkoi:

“Mutta tilanne on se, että aina poliitikot eivät paljoa perusta tieteestä. Mutta te vaikutatte siihen, ketkä luonnosta päättävät. Kansa valitsee päättäjänsä.”

Luennoitsijamme on täysin oikeassa. Kansa valitsee päättäjänsä. Ja osa näistä päättäjistä kampittaa kestävää ja oikeudenmukaista maailmaa. 

Voin vain kuvitella, miltä luennoitsijastamme tuntui sen jälkeen, kun luento oli ohi, ja uutisotsikoihin oli sen aikana noussut keskustan röyhkeä vedätys luonnonsuojelulakiin liittyen – opposition joukoissa yhteisrintamassa. Tiedän vain, että minusta, yksittäisestä kansalaisesta ja juuri opiskelupolkunsa aloittaneesta metsätieteilijän vesasta, joka rakastaa luontoa ja pelkää kaikkea elämää runnovan ilmastonmuutoksen ja kuihtuneen elonkirjon puolesta, tuntui musertavalta. Enkä ole yksin. Ennallistamiskeskustelusta en viitsi edes sanoa mitään.

Olemme tehneet paljon, olemme puhuneet paljon. Mutta vielä se ei riitä.

Ystävät.

Te kaikki muistatte, millä nimellä viime eduskuntavaaleja kutsuttiin. Ne olivat ilmastovaalit – ainakin joidenkin keskuudessa. Entä mitä ne ovat tällä kertaa? Ilmastovaalit. Jokaiset vaalit tulevat olemaan ilmastovaalit, kunnes olemme aidosti kestävällä polulla, jossa fossiilikapitalismilla ei ole elintilaa – tai kunnes peltomaat hukkuvat lopullisesti tulvien alle tai halkeilevat kuivuudessa.

Ilman tiedettä, tutkimusta ja niiden arvostusta me emme selviä. Disinformaatio velloo valtoimenaan, ja tunne, joskus suoranainen rakkaus, rahaa ja materiaa kohtaan, korvaa käsityksemme todellisuudesta. Mutta todellisuus ei taivu, vaikka fysiikan lakeja piittaamatonta maailmaa kuinka yrittäisi hahmotella servietin nurkkaan. Me emme selviä ilman monipuolista koulutusta, jossa jokainen voi tavoitella haluamaansa elämää. Emmekä todellakaan selviä ilman humanismia ja aitoa empatiaa, joka ulottuu ihmiskeskeisyyden ulkopuolelle.

Rakkaat toverit.

Kansa valitsee päättäjänsä.

Koko maailma taistelee tällä hetkellä luonnosta, ilmastosta ja ympäristöstä. Elämästä. Kaikki eivät vain tiedä sitä.

Me tiedämme. Näytetään se.

Yleiskeskustelun puheenvuoro Vasemmistoliiton puoluevaltuuston syyskokouksessa 4.12.2022.

Ne, joilla on pienin ääni, ansaitsevat suurimman huomiomme.