Ryhmäpuheenvuoro: Kouvolan kaupungin edunvalvontasuunnitelma

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja hyvät valtuustoa kukin tahollaan seuraavat toverit.

Elinvoimainen, vahva ja tulevaisuuden pystypäin kohtaava kaupunki ei rakennu pelkistä toiveikkaista ajatuksista. Se vaatii valpasta toimintaa, suunnitelmallisuutta ja kovaa työtä – kykyä ponnistaa juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Se vaatii kaupungin, joka tietää, mitä tahtoo.

Haluammekin näin ollen kiittää selkeän ja seikkaperäisen suunnitelman valmistelusta. 

Edunvalvonta on yhteistyötä ja kumppanuutta erilaisten toimijoiden välillä, suhteiden solmimista ja ylläpitämistä. Suunnitelma sisältää paljon hyviä ja kannatettavia päämääriä, se on päivitettävissä ja mukautettavissa, ja kattaa monipuolisesti juuri starttaavat hyvinvointialueet sekä tulevan TE-palvelujen siirron, eikä koko suunnitelman läpikäyminen ole tarpeen – sillä päätyisin vain toistamaan kertaalleen sanottua. Haluan kuitenkin nostaa suunnitelmasta esiin muutaman huomionarvoisen seikan.

Ennen kaikkea tervehdimme seuraavaa virkettä todella suurella ilolla: “Läpileikkaavana teemana on vihreä siirtymä eli vaikuttaminen keinoihin kohti hiilineutraalia Kouvolaa 2030.” Tämä virke on juuri siinä, missä sen nykytiedon varassa pitääkin olla: heti ensimmäisen sivun keskellä, kaikkea läpileikkaavana teemana. Onkin hienoa nähdä avauksia kestävästä puurakentamisesta ja vetytaloudesta. Kuka tietää, ehkäpä tulevaisuudessa, energiakriisin ja huoltovarmuuden siivittämänä, näemme enemmän avauksia ja suunnitelmia uusiutuvista energiamuodoista, puhumattakaan pienydinvoiman kaltaisista omavaraisuuteen tähtäävistä mahdollisuuksista.

Kiitämme tästä, sillä alati syvenevän ilmasto- ja ympäristökatastrofin torjunta on parasta mahdollista edunvalvontaa. Tämä on periaate, joka pitäisi huomioida joka ikisessä päätöksessä, pienessä ja suuressa, ja sen hedelmät kantavat vuosikymmenien päähän.

Emme kuitenkaan voi olla huomaamatta edunvalvontasuunnitelmassa tiettyjä ristiriitaisuuksia tämän ylevän ja suorastaan elintärkeän teeman kanssa. Lämmöllä kannatettavien ja ilmastoystävällisten raideliikennettä kohentavien suunnitelmien seassa vilisee tiesuunnitelmia – sinällään tarpeellisia, etenkin turvallisuutta parantavat sellaiset – joissa lukee toistuvasti sanat: “kasvaneet liikennemäärät”. Vaikka tavoittelemme rinta rottingilla hiilineutraalia Kouvolaa, jotenkin nämä kasvaneet liikennemäärät ovat päässeet livahtamaan mukaan ikään kuin luonnonlakina, johon ei voi vaikuttaa. Nämä liikennemäärät – niin kuljetus- kuin henkilöliikenteessä laskettuna – on siirrettävä raiteille tai muihin kestävämpiin, pitkässä juoksussa tiettävästi jopa taloudellisesti edullisempiin kulkutapoihin mahdollisimman nopeasti, jos haluamme tosissamme edistää yleviä lupauksiamme. Tulevaisuus on vähäpäästöinen, ja jatkossa mm. joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen merkitys korostuu. Toimikaamme niitä vahvistaen varhain ja päättäväisesti, jotta emme joudu häpeillen selittelemään kestämättömiä arvovalintojamme tuleville sukupolville.

Toiseksi edunvalvontasuunnitelman sisään on kätkeytynyt kuitenkin helmi, josta sietää olla ylpeä jo nyt: elintarviketuotanto. Kouvolalla onkin poikkeuksellisen hyvät edellytykset profiloitua elintarvikealan edelläkävijäkaupungiksi, etenkin kun tuotannon painopiste alkaa tiettävästi siirtyä kiihtyvää tahtia kohti kestävämpää ja huoltovarmuutta vahvistavaa kasvipohjaisuutta. Useat paikalliset yritykset ovat osanneet lukea muuttuvan maailman askelmerkkejä oikein, siksi meidän päättäjien on varmistettava, että Kouvola on myös jatkossa kaupunkien huippua elintarvikeinnovaatioissa ja houkutteleva kohde kaikille alan toimijoille, aina alkutuottajista suurempiin, teollisen mittakaavan toimijoihin. Ravinto on kaiken elämän peruspilari. Antakaamme sille sen ansaitsema arvo.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä kiittää hyvästä, tulevaisuuteen katsovasta työstä, seuraa innolla suunnitelmien muovautumista käytäntöön ja toivottaa kaikille rauhaisaa joulua ja onnellista uutta vuotta.

Kiitos.

Ryhmäpuheenvuoro pidetty Kouvolan kaupunginvaltuustossa 12.12.2022.

Ne, joilla on pienin ääni, ansaitsevat suurimman huomiomme.