Schrödingerin sateenkaariliputus

Kouvolan kaupunginhallitus palautti minun ja valtuutettu Bymanin kesäkuussa jättämän valtuustoaloitteen vuosittaisesta pride-liputuksesta takaisin valmisteluun. Toistamiseen. Päätös on täysin järjetön, ja sillä yritetään selvästikin pelata aikaa. Vaalithan ovat tulossa, ja tietyissä ympyröissä sateenkaarilipun kanssa näyttäytyminen olisi poliittinen itsemurha. Niin heikkoa on päättäjiemme ymmärrys yhdenvertaisuudesta ja kunnioitus kaupunkimme asukkaita kohtaan.

Jos luette tekstiäni, tiedätte todennäköisesti jo hyvin, mitä mieltä olen liputuksesta. Säästän siis kaikkien aikaa ja pureudun erääseen argumenttiin, joka on noussut keskustelussa esiin.

Argumentin mukaan: ”Jos emme olisi tehneet aloitetta, liputus olisi voinut jatkua turvallisesti viranhaltijapäätöksellä ilman virallisia aloitekanavia. Nyt asiasta tehdään päätös, joka voi kariuttaa liputuksen kokonaan.”

Väite on absurdi ja täysin nurinkurinen. Teimme aloitteen juuri siksi, että päätös liputuksesta on suoraselkäinen positiivinen signaali kaupungin ja päättäjien suhteesta asukkaiden moninaisuuteen. Kirjoihin ja kansiin saatu yhteisesti tehty päätös on painoarvoltaan vahvempi, sitä ei tarvitse hävetä tai piilotella. Se tuo jatkuvuutta ja varmuutta, joka kantaa myös tulevaisuudessa. Meille sateenkaariyhteistö on osa elävää ja hengittävää Kouvolaa, ei pelkkä alaviite, jonka olemassaolon muistaminen riippuu ihmisestä.

Demokratia on meillä vasemmistoliitossa päätöksenteon peruspilareita. Me kannatamme avointa, osallistavaa päätöksentekoa ja teemme aina aloitteemme pystypäin. Ihmisoikeusasioissa emme taivu, ja jos kaupunkimme päättäjät haluavat avoimesti osoittaa väheksyvänsä normien ulkopuolella olevia ihmisiä, se heille sallittakoon.

Ne, joilla on pienin ääni, ansaitsevat suurimman huomiomme.