VALTUUSTOALOITE VUOSITTAISEN PRIDE-LIPUTUKSEN JÄRJESTÄMISESTÄ

Kouvolan kaupunki on nostanut sateenkaarilipun salkoon ensimmäisen kerran seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta vuonna 2019 kaupungissa järjestetyn Kouvola Pride -tapahtuman yhteydessä. Liputus oli merkittävä ele ja antoi vahvan viestin siitä, että Kouvolan kaupunki tunnistaa kaupunkilaisten moninaisuuden eikä pelkää osoittaa tukeaan julkisesti.

Liputuksen kytkeminen pelkästään Kouvolan kaupunkiorganisaation ulkopuolisten toimijoiden järjestämien tapahtumien varaan on kuitenkin ongelmallista, sillä Kouvolassa asuvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolo ei riipu siitä, järjestetäänkö kaupungissa pride-kulkuetta tai muita LGBTQIA-tapahtumia. Erilaisten tapahtumien järjestäminen ja toteutuminen eivät ole itsestäänselvyyksiä, joiden varaan niinkin merkityksellisen teon kuin yhdenvertaisuutta juhlistavan pride-liputuksen voi jättää.

Kouvolan kaupungin sitoutuminen vuosittaiseen liputukseen olisi merkityksellinen myös toisesta, huomattavasti synkemmästä syystä. Vuoden 2019 historiallinen liputus päättyi siihen, että sateenkaarilippu varastettiin kaupungintalon lipputangosta ja poltettiin, ja sen palaneet riekaleet ripustettiin kaupungintalon edustalle. Teko todisti, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolon ja oikeuksien avoin tunnustaminen koetaan Kouvolassa edelleen uhkana.

Huolehtimalla liputuksesta omatoimisesti Kouvolan kaupunki lähettäisi suoraselkäisen sanoman: ”Kouvolan kaupunki puolustaa pystypäin kaikkien kaupunkilaisten oikeutta olla ja elää omana itsenään. Me olemme kaupunki, jossa on tilaa ja turvaa kaikille.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Kouvolan kaupunki järjestää vuosittaisen pride-liputuksen riippumatta siitä, järjestetäänkö kaupungissa varsinaista prideä tai muita vastaavia tapahtumia.

Heli Koponen, Mika Byman
13.6.2022

Ne, joilla on pienin ääni, ansaitsevat suurimman huomiomme.